Posao za 1.500 radnika

Bez autora
Jul 05 2012

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak primio je danas dr. Ahmeda Eltiganija Rahema al-Mansourija, vlasnika kompanije Al-Rawabi Dairy c.o. iz Dubaija (Ujedinjeni Arapski Emirati). Razlog za posjetu njegovo je interesiranje za investicije u ZDK-u. Dr. Eltiganija je pojasnio da želi investirati u izgradnju moderne fabrike mlijeka i mliječnih proizvoda, voćnih sokova i vode. Osim toga, namjerava proizvoditi djetelinu - lucerku, ne samo za potrebe buduće mljekare već i za izvoz na svjetsko tržište, za šta su mu potrebne 4.000 hektara zemljišta. Realizacijom ove investicije uposlilo bi se 1.500 radnika, a posredno i mnogo veći broj u lokalnim firmama koje će pratiti tu investiciju. Osim ovoga, kompanija Al-Rawabi Dairy s partnerima mogla bi uložiti ukupno 100 miliona dolara u ovo područje, pa su od premijera tražili pismo namjere u kojem bi bili navedeni prijedlozi za konkretne projekte u koje bi bila utrošena ova velika investicija.

Posao za 1.500 radnikaPremijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak primio je danas dr. Ahmeda Eltiganija Rahema al-Mansourija, vlasnika kompanije Al-Rawabi Dairy c.o. iz Dubaija (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Razlog za posjetu, prema riječima dr. Eltiganija, njegovo je interesiranje za investicije u ZDK-u.

Veliki projekti

On je, kako se navodi u informaciji pres-službe ZDK-a, pojasnio da želi investirati u izgradnju moderne fabrike mlijeka i mliječnih proizvoda, voćnih sokova i vode. Osim toga, namjerava proizvoditi djetelinu - lucerku, ne samo za potrebe buduće mljekare već i za izvoz na svjetsko tržište, za šta su mu potrebne 4.000 hektara zemljišta.
Realizacijom ove investicije uposlilo bi se 1.500 radnika, a posredno i mnogo veći broj u lokalnim firmama koje će pratiti tu investiciju. Osim ovoga, kompanija Al-Rawabi Dairy s partnerima, kako objašnjavaju iz Kantona, mogla bi uložiti ukupno 100 miliona dolara u ovo područje, pa su od premijera tražili pismo namjere u kojem bi bili navedeni prijedlozi za konkretne projekte u koje bi bila utrošena ova velika investicija.

Najmodernija tehnologija

Izgradnjom mljekare s najmodernijom tehnologijom proizvodilo bi se trajno mlijeko i mliječni proizvodi koje ova kompanija namjerava izvoziti u zemlje Arapskog zaljeva, odnosnu u Kuvajt, Katar, Oman, Saudijsku Arabiju, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se nakon slanja pisma namjere kompaniji Al-Rawabi Dairy i pronalaženja adekvatnog zemljišta, upriliči naredna posjeta arapskog investitora i tada krene sa realizacijom dogovorenih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik